Boktips til alle aldre

Her kommer noen boktips satt sammen av Fredrikstad bibliotek. Kommer du innom biblioteket, kan vi vise deg enda flere bøker som passer til alderen til barnet ditt. Sjekk vår nettside med åpningstider her. Husk at det er helt gratis å låne bøker på biblioteket.

ALDER 0-3 år

Bøker om Tramp og Line av Axel Schiffers

Line skal overnatte hos Tramp. Hun gleder seg veldig og de har en fin kveld. Men da de skal legge seg oppdager Line at hun har glemt kosefrosken sin, som hun ikke kan sove uten! Tramp forsøker å gi henne ulike erstatninger, men enten er de for store, for harde eller bare helt feil. Ingen kan erstatte Frosken! Fargerike bøker med små, gjenkjennelige hverdagssituasjoner.

 

Bøkene om Anton av Amadeus Blix

Anton er stor og myk og snill og verdens aller beste lekekamerat. Men når han bestemmer seg for noe, er han ikke til å rikke. Denne gangen vil han ikke bade! Familien prøver alt for å få Anton til å gjøre som de sier. Men kommer de til å greie å overtale ham? Og er Anton egentlig det eneste stabeistet i familien?
Anton ble rikskjendis da han var med i serien «Fra bølle til bestevenn» på NRK. Bøkene om ham er morsomme, fengende og gjenkjennbare fortellinger for lesere fra 2 år og oppover, og har raskt blitt en favoritt hos mange små.

«Hvor er Bamse?» av Jonathan Bentley

Bamse har forsvunnet, men barnet ditt kan helt sikkert hjelpe Teodor å lete etter ham. For bamse er til stede på hvert eneste bilde i boka. Eller er han egentlig det …?

En morsom lesestund med en svært overraskende slutt.

Lille hånd» «Lille fot» og «Lille nese» av Emma Ådbåge

I boken «lille hånd» spør en mamma barnet sitt hva hånden har gjort i løpet av dagen. Den lille hånden har rørt, vinket, gravd, tegnet, klappet og holdt i hånden. Andre bøker i denne serien er Lille fot, Lille mage og Lille nese. Les og snakk om de ulike kroppsdelene.

 

Vesle-bøkene av Nora Dåsnes og Hannah Mileman

I boken Vesle vil være med og bake, men får ikke røre deigen, for den skal hvile. Vesle synes det er vanskelig å vente på en hvilende deig – hvor lang tid skal det egentlig ta? Han klatrer forsiktig opp i bakebollen for å ta en titt.

«Banke på» av Anna-Clara Tidholm

Bli med på besøk i det vesle røde huset. Her kan barnet ditt banke på boksidene – på den blå, røde, grønne og gule døren. Bak hver dør åpner det seg en liten fortelling. Dette er en leken bok til å bli glad av.

«Tut & kjør» Ingebjørg Faugstad Mæland

Enkle bøker om en gravemaskin, en ambulanse, en buss, en traktor og en brannbil. Kjøretøy er et spennende tema for små lesere, og her finner dere korte historier satt inn i en hverdagslig sammenheng.

ALDER 3-6 år

 

Bøkene om Nora av Irene Marienborg

Filip har fått ny sparkesykkel. Han har den med seg i barnehagen, og den er kjempefin! Nora får lov til å låne den. Det er skikkelig morsomt, og det går veldig fort. Men plutselig skjer det: Sparkesykkelen velter, og Nora faller.

Heldigvis fins det plaster. Og det kan jo hende at det er flere enn Nora som har slått seg … Fine, små bildebøker med historier som barnet kan kjenne seg igjen i.

«En fisk til Luna» av Lisa Aisato

Luna får ikke sove. Hun åpner vinduet og kikker ut. Det er noe der ute. Noe som svever og glir sakte mellom husene. Er det en ballong? Er det en fisk? En flyvende fisk? Foreldrene til Luna sier den er stygg, og hun får ikke lov å beholde den. Så Luna vil hjelpe den hjem, men den sier ikke hvor hjem er! Den sier bare «Ay», «Yue», «Kuu», «Maan», «Tsuki», «Karoo» og «Kamar». Og så sier den «Luna».

En enestående og vakker bildebokfortelling om ensomhet og håp.

«Verden sa ja» av Kaia Dahle Nyhus

Hvordan oppsto verden og hvordan ble vi, vi? Kaia Dahle Nyhus tar leseren med på en forunderlig oppdagelsesreise for å finne ut hvor vi kommer fra og når vi ble mennesker. Det er evolusjon for de yngste og fortalt på en original og glitrende måte. Dette vekker nysgjerrigheten og de store spørsmålene: Hvem er vi og hvor er vi på vei?

«Ingen spøk å telle til 13» av Mona Fossdal

Dette er en usedvanlig fantasifull og detaljrik pekebok, der barna på en engasjerende måte lærer å telle til 13. Hver side byr på en rekke oppgaver med å finne spøkelsene og forskjellige detaljer i bildene.

«Det gavmilde treet» av Shel Silverstein

En historie om selve livet og en historie du sent vil glemme. Det handler om møtet mellom en liten gutt og et tre. Treet gir og gir, det dekker guttens behov for lek og liv, på ulike måter opp gjennom guttens liv, helt til han blir en gammel mann. Denne boka kan du lese om og om igjen hele livet, og oppdage stadig nye ting – i boka, eller kanskje i deg selv.

«Billeksikon» av Carl Johanson

Barnets oppslagsverk om alle biler i hele verden!

Tenk deg alle biler i hele verden – og så enda noen flere! I dette leksikonet er det rom for både ordentlige biler som flyplassbrannbiler, ambulanser og bulldosere, men også om biler man altfor sjelden ser i køen på vei til barnehagen. Som ballongbiler, regnbuebiler – og når så du sist en pommes frites-bil?

«Tre biler og en død katt» av Gry Moursund

Hvem drepte Hampus?

Det finnes bare tre biler på øya. Men det er fortsatt én for mye når en av dem kjører over verdens fineste kattepus. Hvem kan morderen være? Butikkmannen, som sverger på mor og far i døden selv om foreldrene hans allerede er døde? Karsten Oppihaugen, som kan flere banneord enn noen andre på øya? Eller kan det være taxisjåfør Laila, som ingen egentlig kjenner, og som har den litt skumle Alex-hunden?

En spennende kattemordgåte i et fantastisk gjennomført syttitallsunivers.

«Pokalen» av Kristoffer Kjølberg

En historie helt uten bokstaver!

Pokalen handler om en skummel gjeng med pokalranere. Det er jammen ikke noe gøy når pappaen din heller vil ha gullpokalen han vant i siste golfturnering på peishyllen i stedet for det fine fotografiet du tok av dere sammen i fjor. Og det er heller ikke noe hyggelig når du foreslår at hunden din kan være vakthund i huset, og pappaen din bare ler og heller hyrer inn en skummel schäferhund i stedet. En bildebok uten ord som kan «leses» av alle!