Bokstart Fredrikstad får 600.000 kroner

Bildetekst: Det var stor jubel blant barna på Kiæråsen barnehage da banksjef Øystein Undrum (i midten) kom på fortellerstund på Fredrikstad bibliotek og fortalte nyheten om at Bokstart Fredrikstad får 600.000 kroner på tre år. Perry Olsen (bak) ved Fredrikstad bibliotek og Sylwia Stasiak (i midten, foran) fra Litteraturhuset Fredrikstad og Ann-Charlott Klausen Christensen ved biblioteket (ute til høyre) er takknemlige for støtten.

Høytlesning-satsingen Bokstart Fredrikstad får 600.000 kroner av Sparebankstiftelsen DNB de neste tre årene. Det betyr at satsingen på de aller minste barna kan fortsette.

Bokstart Fredrikstad er et samarbeidsprosjekt mellom Litteraturhuset Fredrikstad, Fredrikstad bibliotek, Fredrikstad kommune og Foreningen Les. Målet er å få mange flere voksne til å lese oftere for de minste barna.

– For en fantastisk nyhet å få! sier Sylwia Stasiak, prosjektleder for Bokstart Fredrikstad.

Denne uka fikk hun og barna fra Kiæråsen, Trosvik, Trollkubben og Gråtass barnehage besøk på Fredrikstad bibliotek av lokalbanksjef Øystein Undrum i DNB Fredrikstad. Han kunne overbringe nyheten om den treårige bevilgningen.

– Sparebankstiftelsen DNB ser den store samfunnsverdien det er at det leses høyt for de minste barna. Det utvikler leseglede og styrker barnas ordforråd og språkutvikling. Slike prosjekter er viktige for lokalsamfunnet og for fremtiden vår. Vi er glade for å kunne være med på slike satsinger også, sier Undrum.

Flere ganger hver uke arrangeres det fortellerstunder på Fredrikstad bibliotek og Litteraturhuset Fredrikstad for barnehagebarn.

Sylwia Stasiak er glad at satsingen nå kan fortsette:

– Dette handler om nysgjerrighet og leseglede hos de aller minste, om gode, trygge stunder på fanget med de voksne. Det er den beste starten man kan få på livet. Men prosjektet handler også om å gi barna et bedre språk og større ordforråd. Det hjelper barna på skolen og senere i livet. Det bygger ned sosiale forskjeller i samfunnet, fortsetter Stasiak.

Ann-Charlott Klausen Christensen formidler for barn ved Fredrikstad bibliotek:

– Hvert år deler vi ut gratis bøker til de minste barna gjennom Bokstart Fredrikstad. Bibliotekets oppgave er å få enda flere til å bli glade i bøker og lesing. Vi håper prosjektet bidrar til at veldig mange foreldre leser mer for barna. Og at de voksne også tar med barna på biblioteket og utforsker den fantastiske verdenen som bøker jo er, sier hun.

Daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad, Roy Conradi Andersen, er lettet over gladnyheten fra Sparebankstiftelsen DNB.

– Vi har vært alvorlig bekymret for om denne svært viktige satsingen kan fortsette for fullt. Fordi den er så viktig for hele Fredrikstad-samfunnet. Med disse midlene er en del av finansieringen på plass, selv om vi ikke er i mål ennå. Vi er svært takknemlige. Dette er en dugnad for Fredrikstad. Da er det viktig at mange er med, sier Roy Conradi Andersen.

Dette er Bokstart Fredrikstad:

  • Hvert år deler vi ut mellom 1000 og 2000 gratis bøker til barn i Fredrikstad.
  • Barnehagebesøk: Flere ganger i uka får vi besøk av barn og barnehageansatte
  • Barnehageseminarer: Vi samler barnehageansatte og framsnakker bøker og høytlesning
  • Helsestasjoner: Vi deler ut Revungen-boka på 10-månederskontroll og gir ut invitasjon til biblioteket hvor barna kan hente en gratis bok på to-årskontrollen.
  • Vi besøker foreldre i åpne barnehager.
  • Vi bruker lokalsamfunnshus og etablerte nettverk for å nå foreldre til barn som ikke går i barnehage.
  • Vi arrangerer lesestunder på Babykino i samarbeid med Fredrikstad kino
  • Vi arrangerer fortellerstunder med dans og musikk på byferga i samarbeid med Fredrikstad Byfergene.
  • Familiearrangementer: Både på Litteraturhuset Fredrikstad og Fredrikstad bibliotek.

Publisert: 28.11.2023